marți, 21 iunie 2011

Despre noile judete

Noile judete sau regiuni au fost create cu scopul de:
- a atrage fondurile europene
- a ingloba formal regiunea Harghita-Covasna-Mures intr-o regiune mai larga, cu scopul de a le diminua din avantul lor pioneriesc
- a diminua influenta micilor baroni locali

S-a incercat o impartire cat mai egala dupa numarul de locuitori si PIB, o impartire pur administrativa. Totusi, nu mi-e clar de ce Constanta se afla in Moldova de Sud! Probabil daca regiunea s-ar fi chemat Dobrogea, am fi sarit moldovenii in sus ca ni s-au luat 2 judete si au fost trecute la Dobrogea: Galatiul si Vrancea. Mai bine in loc de Moldova de Sud i se spunea Sudenia, si gata!

Cineva spunea pe hotnews ca Bucurestiul iar e pizdet, fiind vorba de 7 judete mari si late + Bucuresti si ca ar fi fost bine de inclus Bucurestiul in zona Sud. Adevarul e ca Bucurestiul constant a stiut sa fie mai cu mot, sa se dezvolte constant in defavoarea provinciei printr-un cetralism excesiv, dar acum includerea Bucurestiului in zona Muntenia, ar fi creat o regiune mult prea mare si mai greu de manageriat.

Ma indoiesc ca formula noilor judete va rezista de-a lungul timpului, nu se prea poate sa reconfigurezi o harta, sa ciuntesti regiunile ca intr-un puzzle nefericit si apoi sa le dai tot aceleasi denumiri ISTORICE. Daca inventau nume de regiuni noi nu se supara nimeni: Daciania, Fordesia, Mareania, Nemtudomia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu